Насіння чиа: користь у кожному зерні

купить чиаВ останні роки все більшу популярність набирає здоровий спосіб життя. З’являються нові корисні альтернативи звичним продуктам та добавкам. Одна з таких добавок із цікавими властивостями – насіння чиа. Їх використовують і для приготування страв, і з лікувальною метою.

Батьківщина Чіа – Південна Америка. Мексиканці були знайомі з цією рослиною задовго до відкриття Америки Колумбом. Вони вживали насіння в їжу, робили з них олію, готували ліки. Саме індіанці дали рослині оригінальну назву. Слово «чіа» походить від «чіан», що мовою науатль означає «маслянистий». Однак у науковому світі ця рослина відома як «шавлія іспанська». Чіа займала в їхній культурі третє місце після кукурудзи та квасолі. На кухні вживалися як цілісні насіння, так і борошно з них, крім того, господині вичавлювали з зерен олію. Цей продукт мав велике значення в меню індіанців доколумбових часів – як їжі, так і у складі напоїв.

Вони є маленьким чорним насінням. Незважаючи на крихітний розмір, вони містять омега-3 жирні кислоти, багаті на антиоксиданти, клітковину, залізо і кальцій. Вони легко поглинають вологу, можуть перетворюватися на гель. Це дає простір творчості кулінарам-зожникам.

На відміну від насіння льону, вони легко засвоюються. А при додаванні в страви мають легкий горіховий присмак. Насіння чиа може допомогти у боротьбі з ожирінням, діабетом, хворобами серця, вони сприяють здоровому кольору обличчя та підвищують рівень енергії. Вони також багато вітамінів і мінералів. У них немає глютену, при цьому насіння багате білком, омега-3 жирними кислотами, залізом, цинком, міддю та іншими корисними мікроелементами. У насінні чиа є вітамін В3 (ніацин), калій, вітамін В1 (тіамін) та вітамін В2. За вмістом білків цей продукт далеко випереджає решту злаків, включаючи бобові і кіноа.

Майже всі вуглеводи в чіа – це клітковина. При взаємодії з водою або шлунковим соком вони збільшуються в обсязі до 10-12 разів і гарантують швидке насичення за мінімального вмісту калорій. У такому випадку насіння чиа можна назвати досить дієтичним продуктом. Він давно вже сподобався тим, хто намагається стежити за фігурою. Дієтологи радять поєднувати їх із нежирними йогуртами. Клітковина допомагає підтримувати здорову мікрофлору у кишечнику. Насіння чиа містить 40% клітковини, що робить його одним з кращих джерел цього елемента.

Насіння чиа досить безпечне, але строго в обмежених кількостях. Переїдання може викликати дискомфорт, здуття живота та проблеми із травленням. Тому важливо запивати їх достатньою кількістю води або вживати у складі страв.

Насіння чиа легко включити у свій раціон. Вони не мають яскраво вираженого смаку і можуть бути додані в різні страви. Найчастіше їх використовують для приготування йогуртів, молочних десертів, каш, рису. Страви з чиа – це завжди дуже цікаво та незвично. Вони красиво виглядають, створюють ефект новизни та дозволяють швидко приготувати вдома гарні десерти.

У продажу можна побачити два види чиа – світлі та темні. Смакових відмінностей між ними майже немає, а ось з погляду користі білі зерна вважаються кращими, оскільки містять підвищену кількість вітамінів та інших мікроелементів.

Зараз з’являється дедалі більше десертів і солодощів з насінням чиа. Наприклад, у солодощі бренду Eco-botanica активно використовується цей корисний продукт.

 

Купити солодощі та напої оптом  — можливо у нас на сайті

Підписуйтесь на нас у FACEBOOK

Tagged , .